VANAF DE WAAL DE STUWWAL OP
INDUSTRIE
Op deze pagina zal de industrie van Nijmegen behandeld worden. Hieronder vind je informatie over welke vormen van industrie in dit gebied voorkwamen en nog te zien zijn. Er wordt hier gekeken naar hoe de industriële revolutie invloed had op Nijmegen, wanneer de haven is ontstaan en wat de functie hiervan is. Ook de Energieweg en de steenovens die typerend zijn voor een rivierengebied worden beschreven.
Industriële revolutie
Aan het begin van de 19e eeuw waren de Waal en de haven de meest cruciale onderdelen voor de handel in Nijmegen.
In 1865 werd de spoorlijn richting de Duitse stad Kleef aangelegd. Deze zorgde voor eenvoudige handel tussen Nijmegen (Nederland) en Kleef (Duitsland). Dit was belangrijk op zowel nationaal- als internationaalgebied. Echter is deze in 1991 gesloten voor de handel. In 2008 werd de spoorlijn weer geopend voor publiek met een toeristische bestemming met spoorfietsen (draisines).
Nadat de Tweede Wereldoorlog beëindigd was begon in Nijmegen de industrie een beetje op gang te komen. Rond 1950 kwamen er al snel een aantal bedrijven zich in Nijmegen vestigen.
Energieweg
De Energieweg is de industrieweg van Nijmegen. Aan deze weg hebben vele industriële bedrijven zich gevestigd. De Energieweg is een aantrekkelijke locatie voor de industrie door de makkelijke transportmogelijkheden via zowel de Energieweg zelf als via het Maas-Waalkanaal dat aan de westzijde van het industriegebied loopt.
Een van de bedrijven is Royal Smit, dit is een wereldbedrijf dat transformatoren (een elektrisch apparaat dat de energiespanning regelt) produceert, installeert en repareert. Dit bedrijf is in 1913 opgericht door Willem in Nijmegen aan de Energieweg. Echter bevindt dit bedrijf zich over de hele wereld en heeft het nu ook al locaties in Frankrijk, China, India, Tsjechië en Roemenië.
Daarnaast is het oude Honigcomplex ook een mooi beeld van de industrie in Nijmegen. Dit gebouw is gebouwd in 1914 en heeft door de jaren heen verschillende functies gehad. Het bedrijf begon met het produceren van tarwezetmeel waarmee soepen en Vermicelli werden gemaakt.
In 2012 is Honig gestopt met haar voedselproductie en is de functie van dit bedrijf helemaal veranderd. Het Honigcomplex dient nu als locatie voor evenementen.
Steenovens
Ondanks dat de steenovens typerend zijn voor een rivierengebied, zijn deze in het gebied Nijmegen en Groesbeek nauwelijks te vinden. Dit komt vooral door de hoogteverschillen die rondom Nijmegen aanwezig zijn en de afwezigheid van klei. Echter zijn er langs de Waal (in gemeente Nijmegen) wel een aantal steenovens aanwezig.
De dichtstbijzijnde steenovenfabriek van Nijmegen staat tegenover de Ooijpolder. Dit is Steenfabriek De Zandberg.
Nijmeegse haven
De Waal is voor de Nijmeegse handel het belangrijkste onderdeel. Vanaf de haven van Nijmegen werd het geproduceerde materiaal op zeilschepen gezet en vervoerd. Dit werd tot het begin van de 19e eeuw gedaan met dit soort schepen, daarna werden deze ingeruild voor modernere stoomschepen.
Tegenwoordig worden de handelswaren in grote, door diesel aangedreven, schepen vervoerd. De goederen worden dan in grote containers vervoerd.
Dit is een afbeelding van een draisine. Van Wikipedia.
Een ander groot bedrijf dat hier gevestigd is, is de energiecentrale (Centrale Gelderland) van Nijmegen. Deze is van 1936 tot 2015 actief geweest en is na een explosie in 2015 onveilig verklaard. Tot op heden is Nijmegen nog bezig met het slopen van de energiecentrale. Echter heeft het bedrijf ENGIE, dat deze locatie beheert, al nieuwe plannen voor het verduurzamen van hun energie gemaakt. Zo worden er op de locatie van Centrale Gelderland, in samenwerking met Royal Haskoning BHV, zonnevelden en windmolens gerealiseerd. Daarnaast zijn deze twee instanties van plan om duurzame warmte op te wekken door middel van aardwarmte, warmte uit de Waal en warmte uit biomassa. Ook zal er een grootschalige energieopwekkings locatie worden gereserveerd.
Foto van de energie centrale van Nijmegen vanuit de uiterwaarden van Nijmegen Noord, van beeldbank Nijmegen.