VANAF DE WAAL DE STUWWAL OP
LANDSCHAP NIJMEGEN GROESBEEK
De zwarte lijn in het bovenstaande plaatje geeft het grensgebied aan.
Het gebied bevindt zich in de regio Nijmegen-Groesbeek. Het heeft twee natuurlijke grenzen, de rivieren de Maas aan de zuidkant en de Waal aan de noordkant. Daarnaast bestaat het ook uit een landsgrens met Duitsland in het oosten en het Maas-Waalkanaal aan het westen. Hieruit in combinatie met de bodem is het gebied opgedeeld in twee hoofdlandschappen: het Rivierengebied en het Stuwwalgebied.
Deze regio is gekozen vanuit het concept Panorama Landschap. Hierin is het Nederlandse landschap onderverdeeld in 78 regio’s met daaraan gekoppeld karakteristieke historische ontwikkelen die horen bij een bepaalde regio. Het Panorama Landschap kan hiermee inspiratie geven voor het cultuurhistorisch ontwikkelen van landschappen.
De website voor u is gemaakt door studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein, minor Landschap met geschiedenis ontwikkelen, om kennis te krijgen over het ‘DNA van het gebied Nijmegen en Groesbeek’. Enkele regio’s van het Panorama Landschap werden gekozen vanuit de opdrachtgever Dan Assendorp, docent en coördinator Landschap met geschiedenis ontwikkelen. De studenten mochten zelf een top drie kiezen waarmee uiteindelijk studentengroepen zijn gemaakt.
Het gebied Nijmegen-Groesbeek was gekozen door de makers van deze website vanwege de volgende punten: Grote interesse in Romeinse periode, De hoogteverschillen in het gebied, Landschappelijk mooi gelegen en Meer weten over eigen woonomgeving met betrekking op de cultuurhistorie.
Hier zullen aanwezige elementen binnen het landschap naar voren komen, zoals hoofdstuk ‘Het huidige landschap’. Hierin staat aangegeven wat er op dit moment te zien is in het gebied. In het hoofdstuk ‘De geschiedenis van het landschap’ worden gebeurtenissen uit het verleden verteld. Hierbij is er een kopje ‘Tijdlijn’ weergegeven met daarin de kantelpunten. Of te wel, wat waren de belangrijkste gebeurtenissen die het landschap hebben gevormd? Zowel vanuit het natuurlijke ontstaan als de invloed van de mens door de jaren heen.
Om de overeenkomsten tussen het huidige landschap en de geschiedenis aan te geven is het hoofdstuk ‘Stamboom’ te lezen. Als u meer wilt weten over de werkmethode die gebruikt is tijdens het project, staat er in het kopje ‘Methode DNA van het landschap’ voor meer informatie.