top of page

LANDGEBRUIK

De omgeving Nijmegen Groesbeek is grotendeels gevormd door de stuwwal. Het gletsjerijs uit de voorlaatste ijstijd, het Saalien, heeft hier het land opgestuwd. Hierdoor is er een mix van landbouw, bos, recreatie en wonen in het gebied. Ook zijn er een paar natuurgebieden waar recreatie de belangrijkste functie is.   

Landbouw

Er zijn drie belangrijke landbouwvormen: agrarische landbouw, heidebouw en een klein beetje bosbouw. Hiervan is de meest voorkomende de agrarische landbouw in het oosten van het gebied, rondom Groesbeek. Hier wordt mais, asperges, suikerbieten, aardappels, erwten, bonen, graszaad, tarwe, gerst, winterwortels, uien en sojabonen verbouwd. Het landbouwbedrijf Beijer Groesbeek verbouwt haar tarwe voor de lokale bakker (Hans, De Echte Bakker). Wat ook speciaal is aan dit gebied is de teelt van de asperges. Vroeg in het voorjaar worden 60 centimeter ruggen getrokken waar plastic overheen gelegd wordt zodat het er snel warm onder wordt. Rond april kan dit “witte goud” geoogst worden door uitgegraven te worden. 


Ook zit er een palingkwekerij in gemeente Groesbeek in de buurt van Breedeweg. Deze kwekerij staat al sinds 1996 in Groesbeek en de gekweekte paling wordt door heel Europa geëxporteerd. 

landgebruik.png

Natuurgebieden

Naast de landbouwgronden vind je ook natuurgebieden. Een aantal van deze natuurgebieden zijn de Mookerheide, Heumensoord, De Bruuk, de Duivelsberg en Mulderskop. Deze natuurgebieden bestaan vooral bos maar een enkeling ook uit heide. Zoals de Mookerheide. Dit is een heide waarop een de Mookerschans te vinden is. Dit is een dat 17e-eeuws verdedigingswerk dat vanaf de hogere stuwwal het lagergelegen Maasdal makkelijk in de gaten kon houden.  
De Duivelsberg ligt dicht aan de Duitse grens in het noordoosten van het gebied. Deze berg (heuvel) is vernoemd naar De Duffelt, Duitse streek tussen Nijmegen en Kleef. 

bottom of page