VANAF DE WAAL DE STUWWAL OP
HISTORISCH BODEMARCHIEF
In de bodem van Nijmegen en Groesbeek zijn veel archeologische sporen te vinden. Deze sporen zijn zichtbaar gemaakt in twee kaarten: de IKAW en de AMK.
IKAW
Op de Indicatieve Kaart Archeologische Waarden (IKAW) is terug te vinden welke gebieden van archeologische waarde zijn. De kaart laat zien hoe groot de kans is om sporen terug te vinden in de bodem. Deze kaart kan worden gebruikt om te bepalen of er archeologisch onderzoek moet worden uitgevoerd voor er ergens wordt gebouwd.
Op de kaart is te zien dat er vooral een hoge trefkans is in de verschillende (dorps)kernen. Het gebied daartussenin is minder interessant. Zowel Nijmegen als Groesbeek zijn niet gekarteerd.
AMK
De Archeologische Monumentenkaart geeft weer welke gebieden aangewezen zijn als archeologisch monument. De gebieden zijn geclassificeerd op basis van de archeologische waarde.
De AMK maakt onderscheid in de onderstaande klassen:
-
Terreinen van zeer hoge archeologische waarde beschermd; (donker paars)
-
Terreinen van zeer hoge archeologische waarde;
-
Terreinen van hoge archeologische waarde;
-
Terreinen van archeologische waarde.
De AMK geeft een aantal terreinen waarvan al bekend is dat er belangrijke archeologische sporen aanwezig zijn. Het centrum van Nijmegen is volgens deze kaart van hoge archeologische waarde met een aantal archeologische monumenten. Verder zijn de Heumensche schans, de Duivelsberg, de Oude Kleefsebaan en delen van een Romeins aquaduct aangewezen als archeologisch monument.